Frågor och svar

DIDRIKSDOTTER

Silversmycken

Charlotta Didriksdotter Sjöberg

Solliden i Markim

Frågor och svar

Vad kostar det?

- Det beror helt på tids- och materialåtgång. Ett par örhängen kan kosta från 125:- och en halskedja kan kosta från 1700:-  


Vad betyder stämpeln 925?

- 925 betyder att silverhalten är 925/1000. Återstående 75/1000 är  mestadels koppar, men även andra metaller kan förekomma.


Hur vet jag att du har gjort smycket?

Min registrerade stämpel  - DDS - finns på alla smycken där det är möjligt att sätta en stämpel.


Vilka material jobbar du med?

- Jag arbetar i silvertråd och i silverplåt (925 sterling) i olika dimensioner från 0,5mm till 3mm. Tråd och plåt beställer jag från NSG Sweden AB (www.norsksvenskguld.se)


Kan jag beställa en ring jag ritat själv?

- maila mig din idé eller skiss! Läs gärna "Svar på vanliga frågor", jag graverar inte och fattar som regel inte in stenar.

 

Varför blir mitt smycke svart?

- Det är silversulfid (Ag2S) som är den svarta beläggningen på silvret. Svavelföreningar som utsöndras från huden, eller från mat på silverbestick tex bidrar till oxideringen. Det är olika från person till person hur svarta smycken blir - man kan säga att allt som påverkar kroppens kemi (tex hormoner, sjukdomar och läkemedel) påverkar även silvret liksom olika typer av hudlotions tex. 


Hur kan jag göra rent min halskedja?

- Billigt och enkelt är att använda aluminumfolie, bakpulver och kokhett vatten!

Gör så här:

Täck en form med platt botten med aluminiumfolie - strö bakpulver på folien och lägg dit det smycke du vill rengöra. Strö lite bakpulver ovanpå smycket också och slå sedan på kokhett vatten så att det täcker. Låt detta stå tills vattnet svalnat. Gör en slutlig rengöring med ljummet vatten och handdiskmedel. 

VIKTIGT att tänka på är att om du har ett smycke med oxiderade mönster så försvinner den oxideringen också! Sådana smycken får du putsa på annat sätt!


Lagar du trasiga smycken ?

- Smycken som jag tillverkat själv åtar jag mig att laga!